Διαφημίσεις

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Κλοπή 65 αρχαίων αντικειμένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας

olympia_mouseioΤην παραίτηση του υπέβαλε στον Πρωθυπουργό, ο υπ. Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος μετά τη ληστεία που σημειώθηκε το πρωί στο παλαιό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Άγνωστοι δράστες αφού ακινητοποίησαν με καλάσνικοφ τη φύλακα, αφαίρεσαν τουλάχιστον 65 αρχαία αντικείμενα μικρού μεγέθους (από αγαλματίδια, μέχρι δαχτυλίδια). Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα για τον εντοπισμό τους.
Πιο συγκεκριμένα, όταν η φύλακας άνοιξε το μουσείο στις 7.33, δυο άτομα την ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου και ακολούθως την έδεσαν. Στη συνέχεια με σφυρί έσπασαν προθήκες και άρπαξαν τουλάχιστον 65 αντικείμενα. Σύμφωνα με τη φύλακα ο ένας από τους δράστες μιλούσε καλά ελληνικά.

Οι κινήσεις τους έχουν καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα και το βίντεο θα αναλυθεί μήπως και ταυτοποιηθούν τα πρόσωπα.

Το παλαιό μουσείο της Ολυμπίας, νυν Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, φιλοξενεί 463 αρχαία έργα, που προέρχονται από το Ιερό του Διός της Ολυμπίας, αλλά και από άλλα Μουσεία της ελληνικής επικράτειας.

Τα σημαντικότερα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο είναι τα χρυσά δακτυλίδια-σφραγίδες με τις πρώτες απεικονίσεις αγωνισμάτων, αντιπροσωπευτικά δείγματα της μινωϊκής και μυκηναϊκής τέχνης, τα χάλκινα και πήλινα γεωμετρικά ειδώλια πολεμιστών και αρμάτων που προέρχονται από την Ολυμπία και αποτελούν τις πρώτες παραστάσεις των ιστορικών χρόνων που παραπέμπουν σε αρματοδρομίες, διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι αθλητές, όπως δίσκοι, αλτήρες, αρύβαλλοι κ. ά., καθώς επίσης και τα εκθέματα που απαρτίζουν την ενότητα των Ολυμπιακών αγωνισμάτων.

Μεταξύ αυτών ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενεπίγραφες βάσεις από αγάλματα αθλητών που κοσμούσαν κατά την αρχαιότητα την Άλτη, οι λίθινες και χάλκινες επιγραφές, που αποτελούν ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, τα χάλκινα ειδώλια αθλητών, αλλά και πολλά αγγεία με παραστάσεις αθλητών.

Πηγή: ΑRCΗΑΙΟLOGΙΑ.GR

0 σχόλια to “Κλοπή 65 αρχαίων αντικειμένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας”

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2011- EviaSpot
Design by GreekXML